Seznam alergenů v jídelním lístku
Dle nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č.1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014 musí i školní jídelna zveřejňovat v jídelních lístcích alergeny.
Seznam alergenů je uveřejněn na nástěnce u terminálu, na nástěnce ve školní jídelně a na webových stránkách školy. Alergeny jsou očíslovány a jsou uvedeny vždy za pokrmem v jídelním lístku.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 Evropské unie
- Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
- Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno oxidem siřičitým
- Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich
Připojené soubory
Aktualita je zařazená v kategoriích: