Od neděle 5. 2. do pátku 10. 2. 2023 si dali tréninkové dostaveníčko největší talenti jízdy ze svahu po matérii zvané sníh. Tento aktivitami plně nabitý skoro týden žákyň a žáků z Hranclu proběhl v oblíbeném nízko položeném vysokohorském středisku zimních sportů zvaném Hrubá Voda, kde byly rozvíjeny dovednosti lyžařské i snowboardové. A nutno dodat, že přívlastek v názvu střediska je přidán právem, protože sjezdové podmínky byly opravdu hrubé.
Přesun z Mikulova ku svahu proběhl bez větších potíží,
a to i z důvodu neodmyslitelné návštěvy chrámu konzumu, tedy olomoucké
Olympie, kde došlo k zakoupení velkého množství poživatin, které by
sjezdařům bez jakýchkoli obtíží zvládlo poskytnout dostatek energie na veškeré
cesty po svahu, vzhůru nevyjímaje.
Výcvik začal ihned po prvním nástupu, kdy došlo ke kontrole
výstroje a výzbroje jednotlivých frekventantů kurzu a nutno dodat, že musel být
upraven i některý materiál z půjčoven. První večer mimo domov je pro mnohé žáky výzvou a velkým
lákadlem, aby i přes svoji přísnou výchovu a vnitřní zodpovědnost
k dodržování pravidel ve zvýšené míře porušovali a překračovali nařízení
daná denním řádem. Kvintet zkušených instruktorů však svým citlivým a
promyšleným přístupem nedal těmto hříšníkům šanci vyniknout. I tak si ale
vyslechl, že dotyčný osmák vůbec nemá ponětí o čase a prakticky nepozná hodiny,
nebo že vzduch před chatkou č. 7 je mnohem zdravější a kvalitnější než před
chatkou č. 3.
První ráno bylo ve znamení rozřazování do jednotlivých
družstev a opakování či učení se základním dovednostem v ovládání
čertových prkýnek (lyží) a fošny (snowboardu). Po několika pěších výstupech se
součástí výcviku stal i vlek, což by náčelník Klubu českých turistů jistě nesl
s nelibostí, ale účastníci kurzu byli nadšeni.
Po kvalitních sjezdových výkonech bylo nutno do vyčerpaných
tělesných schránek frekventantů dostat ohromné množství kalorií, aby výcvik
mohl vůbec pokračovat. Této funkce se výtečně zhostil personál hotelové
restaurace Hrubá Voda, který ve všech částech svého kurzovního menu skvěle
zkombinoval nenasycené aminokyseliny, uhlohydráty, stravitelné mono a
disacharidy, vitamíny a ionty takovým způsobem, že prakticky nešlo poznat, že
se jedná o kosmickou stravu, kterou zde již pátým rokem pro NASA testují.
Výcvik probíhal přesně dle stanoveného plánu a dovednosti
téměř všech lyžařů a SNB jezdců se zvyšovaly geometrickou řadou. Nic
v životě ale není zadarmo. I tady byl pokrok draze vykoupen. Již ve středu
dopoledne začaly docházet zásoby léků a mastí na potlučené a naražené části těl
frekventantů kurzu, protože sněhový podklad byl poměrně tvrdý a skrýval
v sobě i nejednu ledovou plotnu. I přes tyto obtíže jsme se přenesli a
v pátek jsme mohli s radostí konstatovat, že zlomeniny a vážnější
úrazy se nám letos obloukem vyhnuly. Chvalme Pána. Ne každý kurz v tomto
středisku měl takové štěstí. Nám se ale také podařilo něco zcela mimořádného.
Díky velkému úsilí, nadšení a vrozenému entuziazmu naší ze skromnosti
nejmenované SNB jezdkyně dojde k přepisování snowboardové terminologie. Pojem
z metodické výukové řady „girlandy“, tedy jízda ve vlnovce šikmo svahem, byl
nahrazen mnohem progresivnějším a modernějším termínem nazvaným „hilgardy“.
Vývoj nezastavíš.
A najednou tu byla poslední snídaně, návštěva Olympie č. 2,
příjezd do Mikulova, slzy dojatých rodičů při spatření svých nezraněných
ratolestí a ohromný hluk, který způsobil velký kámen právě odpadlý ze srdce
pana ředitele. Kurz definitivně skončil. Chci poděkovat všem instruktorům za
neutuchající nadšení při výcviku a předávání zkušeností nastupující sjezdové
generaci a všem účastníkům kurzu za převedené výkony na svahu a téměř bezchybné
chování mimo sjezdovky.
Pohybu zdar, z kopce zejména!
J.
Souchop
Kompletní fotogalerii můžete shlédnout ZDE.