Hrubá Voda 2023

Od neděle 5. 2. do pátku 10. 2. 2023 si dali tréninkové dostaveníčko největší talenti jízdy ze svahu po matérii zvané sníh. Tento aktivitami plně nabitý skoro týden  žákyň a žáků z Hranclu proběhl v oblíbeném nízko položeném vysokohorském středisku  zimních sportů zvaném Hrubá Voda, kde byly rozvíjeny dovednosti lyžařské i snowboardové. A nutno dodat, že přívlastek v názvu střediska je přidán právem, protože sjezdové podmínky byly opravdu hrubé.

Přesun z Mikulova ku svahu proběhl bez větších potíží, a to i z důvodu neodmyslitelné návštěvy chrámu konzumu, tedy olomoucké Olympie, kde došlo k zakoupení velkého množství poživatin, které by sjezdařům bez jakýchkoli obtíží zvládlo poskytnout dostatek energie na veškeré cesty po svahu, vzhůru nevyjímaje.

Výcvik začal ihned po prvním nástupu, kdy došlo ke kontrole výstroje a výzbroje jednotlivých frekventantů kurzu a nutno dodat, že musel být upraven i některý materiál z půjčoven. První večer
  mimo domov je pro mnohé žáky výzvou a velkým lákadlem, aby i přes svoji přísnou výchovu a vnitřní zodpovědnost k dodržování pravidel ve zvýšené míře porušovali a překračovali nařízení daná denním řádem. Kvintet zkušených instruktorů však svým citlivým a promyšleným přístupem nedal těmto hříšníkům šanci vyniknout. I tak si ale vyslechl, že dotyčný osmák vůbec nemá ponětí o čase a prakticky nepozná hodiny, nebo že vzduch před chatkou č. 7 je mnohem zdravější a kvalitnější než před chatkou č. 3.

První ráno bylo ve znamení rozřazování do jednotlivých družstev a opakování či učení se základním dovednostem v ovládání čertových prkýnek (lyží) a fošny (snowboardu). Po několika pěších výstupech se součástí výcviku stal i vlek, což by náčelník Klubu českých turistů jistě nesl s nelibostí, ale účastníci kurzu byli nadšeni.

Po kvalitních sjezdových výkonech bylo nutno do vyčerpaných tělesných schránek frekventantů dostat ohromné množství kalorií, aby výcvik mohl vůbec pokračovat. Této funkce se výtečně zhostil personál hotelové restaurace Hrubá Voda, který ve všech částech svého kurzovního menu skvěle zkombinoval nenasycené aminokyseliny, uhlohydráty, stravitelné mono a disacharidy, vitamíny a ionty takovým způsobem, že prakticky nešlo poznat, že se jedná o kosmickou stravu, kterou zde již pátým rokem pro NASA testují.

Výcvik probíhal přesně dle stanoveného plánu a dovednosti téměř všech lyžařů a SNB jezdců se zvyšovaly geometrickou řadou. Nic v životě ale není zadarmo. I tady byl pokrok draze vykoupen. Již ve středu dopoledne začaly docházet zásoby léků a mastí na potlučené a naražené části těl frekventantů kurzu, protože sněhový podklad byl poměrně tvrdý a skrýval v sobě i nejednu ledovou plotnu. I přes tyto obtíže jsme se přenesli a v pátek jsme mohli s radostí konstatovat, že zlomeniny a vážnější úrazy se nám letos obloukem vyhnuly. Chvalme Pána. Ne každý kurz v tomto středisku měl takové štěstí. Nám se ale také podařilo něco zcela mimořádného. Díky velkému úsilí, nadšení a vrozenému entuziazmu naší ze skromnosti nejmenované SNB jezdkyně dojde k přepisování snowboardové terminologie. Pojem z metodické výukové řady „girlandy“, tedy jízda ve vlnovce šikmo svahem, byl nahrazen mnohem progresivnějším a modernějším termínem nazvaným „hilgardy“. Vývoj nezastavíš.

A najednou tu byla poslední snídaně, návštěva Olympie č. 2, příjezd do Mikulova, slzy dojatých rodičů při spatření svých nezraněných ratolestí a ohromný hluk, který způsobil velký kámen právě odpadlý ze srdce pana ředitele. Kurz definitivně skončil. Chci poděkovat všem instruktorům za neutuchající nadšení při výcviku a předávání zkušeností nastupující sjezdové generaci a všem účastníkům kurzu za převedené výkony na svahu a téměř bezchybné chování mimo sjezdovky.


Pohybu zdar, z kopce zejména!
                                                                                                      
J. Souchop


Kompletní fotogalerii můžete shlédnout
ZDE





Aktualita je zařazená v kategoriích: